0165-820983
Kade 40 Roosendaal

Alles wat u moet weten over scootmobielen

Wij hebben de meest gestelde vragen en antwoorden voor u op een rij gezet. Indien uw vraag/antwoord er niet bij staat kunt u altijd contact met ons opnemen door te bellen naar 0165-820983, een email te sturen naar info@descootmobielwinkel.nl of door het contactformulier aan de rechterkant in te vullen. Wij zullen uw vraag dan zo snel mogelijk beantwoorden.

Verschil tussen 3, 4 en 5 wiel scootmobielen

Behalve het aantal wielen natuurlijk zijn er nog meer verschillen.

Voordelen 3 wiel scootmobiel:

 • Kleinere draaicirkel
 • Meer beenruimte

 

Voordelen 4 wiel scootmobiel:

 • Meer stabiliteit (minder snel omvallen)
 • Grotere koersvastheid
 • Hebben vaak een hogere topsnelheid

 

Voordelen 5 wiel scootmobiel

 • Geen

Via de WMO worden bijna altijd 3 wiel scootmobielen verstrekt. Waarom precies is niet duidelijk. De meeste mensen die zelf een scootmobiel aanschaffen kiezen voor een 4 wiel scootmobiel vanwege de grotere stabilieit. Natuurlijk is dat een persoonlijke keuze.

Verkeersregels

Met een scootmobiel neemt u deel aan het verkeer. Natuurlijk gelden hiervoor bepaalde regels. Met een scootmobiel mag u zowel op het voetpad als ook op het fietspad en soms op de weg rijden. U moet minimaal 16 jaar zijn om een scootmobiel te besturen die harder kan dan 10 km/h. Gaat de scootmobiel langzamer dan 10 km/h geldt er geen minimum leeftijd.

Op het voetpad mag u niet harder dan 6 km/h. U moet dezelfde regels hanteren als een voetganger.

Op het fietspad mag u maximaal 30 km/h maar deze snelheid halen scootmobielen niet. U moet hier dezelfde regels hanteren al een fietser.

Op de openbare weg (geen autowegen en snelwegen) gelden dezelfde regels als dat u deel zou nemen met een fiets. Denk hierbij aan voorrangsregels en verkeersborden. Probeer altijd zo veel mogelijk rechts op de rijbaan te rijden om het overige verkeer zo min mogelijk te hinderen.

Met een scootmobiel mag u zowel binnen als buiten de bebouwde kom rijden.

Verlichting op een scootmobiel die harder kan dan 6 km/h is verplicht. U kunt een boete krijgen als u rijdt zonder goede verlichting indien het zicht slecht is of het donker is.

Rijbewijs voor een scootmobiel

Voor het besturen van een scootmobiel heeft u geen rijbewijs nodig en u hoeft geen examen af te leggen. Wel is het aan te raden om eerst op een rustige locatie te oefenen (bijvoorbeeld bij uw dealer)

Verzekering

Een scootmobiel moet altijd minimaal WA (Wettelijke Aansprakelijkheid) verzekerd zijn. Ook opvouwbare scootmobielen moeten verzekerd zijn. Een WA verzekering voor scootmobielen is eventueel uit te breiden met een All-Risk verzekering. Deze verzekering dekt naast de schade aan de tegenpartij ook de schade aan uw scootmobiel. Dit is niet het geval met een WA verzekering.

Op een scootmobiel is geen kenteken nodig. Wel is een verzekeringsplaatje aan de achterzijde verplicht. Een scootmobiel verzekering loopt altijd van mei tot mei. Elk jaar heeft het verzekeringsplaatje een andere kleur letters.

Onderhoud

Het is aan te raden om uw scootmobiel jaarlijks te laten controleren op defecten. Tijdens dit onderhoud aan uw scootmobiel worden minimaal de volgende zaken gecontroleerd:

 • Algemene staat van de scootmobiel
 • Verlichting en knipperlichten
 • Banden
 • Remmen
 • Vering
 • Stoel
 • Bekabeling
 • Motor (o.a. koolborstels)
 • Accu’s

Accu’s

Een scootmobiel is een elektrisch aangedreven voertuig. Elke scootmobiel heeft 2 accu’s (2x 12V). De grootte van de accu’s bepaald de afstand die u met een scootmobiel kunt rijden. Tegenwoordig zijn afstanden tot ca 70 a 80 km haalbaar! Gemiddeld kunt u met een scootmobiel ca 30 a 40 km rijden op een volle lading.
De snelheid van de scootmobiel hangt niet samen met de grootte van de accu’s. Dit bepaald enkel de actieradius. Indien de accu’s van uw scootmobiel versleten zijn zal de actieradius afnemen. Als de accu’s echt helemaal op zijn dan zal zelfs de snelheid afnemen.

Gemiddeld gaan scootmobiel accu’s 3 a 4 jaar mee. Afhankelijk van het gebruik en het laden. De accu van een scootmobiel is een slijtage onderdeel. De kosten van accu’s varieren sterk. Van +/- €35 ps tot wel €350,- ps

Er zijn 2 soorten accu’s voor scootmobielen namelijk AGM en GEL:

AGM accu’s: Deze accu’s (lood accu’s) worden veel gebruikt in de kleinere modellen. AGM accu’s gaan minder lang mee dan GEL accu’s maar zijn goedkoper in aanschaf. Een AGM accu is sterk en de startcapaciteit is gelijk 100%

GEL accu’s: Deze accu’s (droge accu’s) worden vaker gebruikt in grotere modellen. Deze accu’s zijn wat gevoeliger voor het opladen. Indien u de stroom onderbreekt tijdens het laden kan er op den duur schade ontstaan aan de accu’s. De startcapaciteit van GEL accu’s is ongeveer 60%. Na een aantal keer opladen (ca 20 keer) loopt dit op tot 100%. Deze accu’s gaan langer mee (ca 1,5 keer langer) dan AGM accu’s mits goed onderhouden.

Een opvouwbare scootmobiel met GEl accu’s mag mee in het vliegtuig.

Opladen van de accu’s

Vroeger kregen mensen het advies om de scootmobiel altijd aan “de lader te hangen”. Dit is echter niet altijd de beste manier. Vergelijk het met een auto. U gaat toch ook niet na elke rit tanken…

Het beste is om de scootmobiel enkel op te laden indien dit nodig is. Als u de volgende dag van plan bent om ver te gaan rijden moet u de scootmobiel natuurlijk gewoon vol laden maar gebruikt u de scootmobiel enkel om naar de winkel om de hoek te rijden dan kunt u de scootmobiel het beste om de paar dagen opladen. Zo voorkomt u dat de accu’s “lui” worden en de actieradius af neemt.

Te veel laden is niet goed maar te weinig ook niet. Indien u de scootmobiel een tijd niet gebruikt (dit zien wij vooral veel bij opvouwbare scootmobielen) is het toch goed om de accu’s af en toe op te laden. Ons advies is om dit minimaal 1x per maand te doen. Gewoon een hele nacht laden. De meeste laders stoppen vanzelf als de accu vol is. Indien een accu bijvoorbeeld een jaar niet is opgeladen zal deze kapot zijn en vervangen moeten worden.

Staat uw vraag of antwoord er niet tussen? Neem dan contact met ons op.

0165-820983 of info@descootmobielwinkel.nl

Kom in contact
close slider

MV

Brochure aanvragenProefrit aanvragenAnders