0165-820983
Kade 40 Roosendaal

Indien u slecht ter been bent kunt u ook een scootmobiel aanvragen via de gemeente. De gemeente beslist of u recht heeft op een scootmobiel. Dit kunt u doen via het WMO-loket. Deze is namelijk verantwoordelijk voor de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO).

Het aanvragen kan op twee manieren

WMO

U krijgt een nieuwe scootmobiel of gebruikte scootmobiel via de gemeente WMO (wet maatschappelijke ondersteuning). Deze scootmobiel mag u niet zelf uitzoeken, het is altijd een 3 wiel scootmobiel, vaak begrenst op maximaal 10 of 12 km/h en kan een gebruikt model zijn, afhankelijk van de afspraken die de gemeente heeft met de aanbieder. U heeft met een scootmobiel in natura dus geen invloed op het merk, model of type. Vervolgens is het maar afwachten of de geleverde scootmobiel voldoet qua comfort, wendbaarheid, snelheid, actieradius en veiligheid. En tot slot betaalt u voor een scootmobiel in natura elke vier weken, 13 keer per jaar, een eigen bijdrage.

Elke gemeente bepaalt zelf welke Wmo-voorzieningen ze aanbiedt. Nogal wat gemeenten kiezen voor de goedkoopst mogelijke oplossing. De gemeente mag onderzoeken of u ook op een andere manier kunt meedoen aan de maatschappij dan met een scootmobiel.

Blijkt uit het onderzoek dat u wel recht heeft op een scootmobiel dan kan de gemeente:

  1. 1. U de scootmobiel in bruikleen geven. Dit heet Wmo-ondersteuning ‘in natura’.
  2. 2. U voor de scootmobiel een persoonsgebonden budget (PGB) geven.
  3. 3. U een scootmobiel laten lenen voor een dagdeel of enkele dagen via een scootmobielpool. Steeds meer gemeenten bieden dit aan.

Opvouwbare of demontabele scootmobielen zitten niet in het WMO pakket.

PGB

Indien u recht heeft op een WMO scootmobiel heeft u ook altijd recht om zelf een scootmobiel en leverancier uit te zoeken. Dit kan via een PGB (persoonsgebonden budget). U kunt dan kiezen voor een 4 wiel scootmobiel, een model dat verder of sneller kan rijden, een beter geveerde én niet te vergeten de service van een bedrijf.

Om een pgb te krijgen moet u uitleggen waarom de zorg in natura niet geschikt voor u is.

De gemeente bepaalt de hoogte van het PGB bedrag dat u ontvangt. De verschillen tussen gemeenten kunnen behoorlijk groot zijn. (PGB bedragen zijn gekoppeld aan het geld dat de gemeente kwijt is aan een scootmobiel in “natura”). Het staat u uiteraard vrij om bij te leggen voor een mooier / duurder model. Soms zijn er hogere budgetten beschikbaar als u een indicatie heeft voor een extra geveerde scootmobiel (als u bijvoorbeeld nek of rugklachten heeft).

Heeft u een indicatie? Dan is een gemeente volgens de wet verplicht mee te werken aan een scootmobiel aanvraag via PGB! De meeste gemeenten bieden dit zelf niet aan of ontmoedigen dit zelfs. De wachttijden kunnen soms behoorlijk oplopen. Wij adviseren regelmatig contact te houden met uw WMO-consulent om de voortgang van de aanvraag te bespreken.

De gemeente mag een PGB niet weigeren als u een indicatie heeft. Soms is zelf ingekochte zorg duurder dan zorg in natura. Dat is geen reden om een PGBte weigeren. Maar de gemeente hoeft ook geen extra geld uit te geven. De gemeente mag beslissen dat u alleen het bedrag krijgt dat de zorg in natura zou kosten. De meerkosten betaalt u dan zelf.Ook met een PGB-budget moet u een eigen bijdrage betalen per 4 weken (13 keer per jaar).

Zelf kopen is natuurlijk ook een optie! De voordelen:

  1. 1. Geen indicatie nodig
  2. 2. Gelijk rijden
  3. 3. Geen verantwoording afleggen
  4. 4. Nieuw of gebruikt
  5. 5. Helemaal zelf samenstellen

 

Heeft u vragen? Neem vrijblijvend contact met ons op. Onze adviseurs helpen u graag met een PGB aanvraag of een PGB offerte.

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?

Kom in contact
close slider

MV

Brochure aanvragenProefrit aanvragenAnders