0165-820983
Kade 40 Roosendaal

Veelgestelde vragen over scootmobielen

Heb ik een rijbewijs nodig voor een scootmobiel

Nee, voor het rijden op een scootmobiel heeft u geen rijbewijs of certificaat nodig. Een scootmobiel is een medisch hulpmiddel en hierdoor dus vrijgesteld. Wel geven specialisten uitleg en les in het gebruik van de scootmobiel. Eventuele extra lessen kunnen vaak ingekocht worden.

Rijdt u op een grote “vaste” scootmobiel, dan gelden dezelfde verkeersregels als voor een fietser. U rijdt dan dus op het fietspad of op de weg als er geen fietspad is. Voetgangersgebieden mag u in maar hier moet u wel uw snelheid aanpassen naar c.a 6 km/h (wandelsnelheid).

Indien u een demontabele of opvouwbare scootmobiel heeft, gelden de verkeersregels van voetgangers. U rijdt op het trottoir en niet op de weg. De maximale snelheid van deze scootmobielen is standaard niet hoger dan 6 km/h.

Verlichting en knipperlichten zijn op deze scootmobielen niet verplicht.

Wat is de snelheid van een scootmobiel?

Dat verschilt erg per merk en model. De stelregel is: hoe groter de scootmobiel, des te hoger de snelheid. Dit heeft te maken met de stabiliteit van de scootmobiel. Een kleine en smalle scootmobiel die heel snel kan is niet stabiel.

Ook heeft een snelle scootmobiel grotere accu’s nodig omdat hij meer stroom verbruikt. Grotere accu’s vergroten niet de snelheid maar enkel de actieradius (de afstand die u met een scootmobiel kunt rijden zonder op te laden). De motor van de scootmobiel bepaald de snelheid. Bij een snelle scootmobiel zal er een grotere motor in zitten. Hier is meer ruimte voor nodig.

De snellere scootmobielen zijn vaak 4 wiel scootmobielen vanwege de stabiliteit maar er zijn ook 3 wiel scootmobielen die meer dan 15 km/h kunnen.

In het kort kunnen we de volgende verdeling maken:
6 – 8 km/h                    Demontabele en opvouwbare scootmobielen
8 – 15 km/h                  Compacte scootmobielen
15 – 20 km/h                Grote scootmobielen

Een scootmobiel kan niet opgevoerd worden zonder de motor of de overbrenging te vervangen of aan te passen. Scootmobielen kunnen vaak wel via de software langzamer ingesteld worden. Gemeenten laten dit vaak doen bij de WMO scootmobielen. De maximale snelheid wordt dan ingesteld op 12 km/h. Dit kan natuurlijk wel weer aangepast worden.

PGB scootmobiel (persoonsgebonden budget)

Met een PGB (persoonsgebonden budget mag u zelf een scootmobiel en leverancier uitzoeken. Indien u een WMO indicatie heeft voor een scootmobiel mag u altijd een pgb aanvragen. Dit kunt u aanvragen via het zorgloket of WMO loket. Via de WMO krijgt u standaard een (3 wiel) scootmobiel toegewezen met vaak een snelheidsbeperking van 12 km/h. Hiervoor betaald u een inkomensafhankelijke eigen bijdrage per 4 weken. Deze eigen bijdrage kan per gemeente verschillen!

Zoals aangegeven mag u dus zelf een merk en model kiezen met een PGB. Voor dit PGB betaald u ook een inkomensafhankelijke eigen bijdrage per 4 weken.

In de meeste gevallen moet u meerdere offertes aanleveren bij de gemeente. Daar moeten vaak de kosten voor het onderhoud, reparaties, verzekering ed. bij zitten voor 5 tot 7 jaar (afhankelijk van de gemeente).

Het kan voorkomen dat het pgb budget niet toereikend is voor de aankoop van de scootmobiel en de bijkomende kosten (5 of 7 jaar). In dit geval moet u zelf bijleggen.

In sommige gevallen is het goedkoper om zelf een scootmobiel aan te schaffen. Laat u goed voorlichten.

Moet een scootmobiel verzekerd worden?

Ja, een WA verzekering (wettelijke aansprakelijkheid) is verplicht voor alle volledig elektrische voertuigen. Zelfs voor de opvouwbare of demontabele scootmobielen. (uitzondering is enkel gebruik op eigen terrein)

Deze scootmobiel verzekering keert de schade uit aan de tegenpartij als u onverhoopt schade veroorzaakt. De eigen schade wordt door deze verzekering niet vergoed. De WA verzekering is uit te breiden met een all-risk verzekering. Deze verzekering keert eigen schade en diefstal uit. Let wel op het eigen risico per schadegeval in de polis. Dit is bij sommige verzekeraars erg hoog.
Moet een scootmobiel verzekerd worden

De verzekeringen kunt u bij aankoop van de scootmobiel bij uw dealer afsluiten. Er zijn ook pakketten met pechhulp. Pechhulp houdt in dat u, in het geval van een defect of lekke band, u met scootmobiel thuis gebracht wordt. U komt dus altijd thuis. Daarna kunt u uw dealer bellen voor reparatie. De normale aanrijtijd voor de pechhulp is 30 tot 60 minuten.

De verzekering loopt van mei tot mei. In mei krijgt u dus niet nieuwe plaatje voor dat jaar. Op het verzekeringsplaatje staat het jaartal. In het begin van het jaar rijdt u dus nog met het plaatje van het jaar ervoor. De verzekering is per kalenderjaar af te rekenen en heeft dus niets met het verstrekken van het plaatje te maken.

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?

Kom in contact
close slider

MV

Brochure aanvragenProefrit aanvragenAnders